Brasilialaisen Jujutsun Suomenmestaruus kilpailut 2018 ennakko ja ajatuksia lajin kehityksestä.

0
726
BJJ SM ennakko

Brasilialaisen Jujutsun Suomenmestaruus kilpailut 2018 ennakko

Men Brown/Black Belts

Men Brown/Black Belts on sarja, missä ottelevat ylimmän vyöarvon omaavat ottelijat.

Men Brown/Black Belts -70 kg

Riku Hapulahti

Men Brown/Black Belts -76 kg

Tiukka sarja missä ei ole selkeää ennakkosuosikkia. Olisiko nyt Combat Societyä edustavan kokeneen Sami Narikan vuoro? Nostetaan nyt haastajaksi vaikka vapaapainin olympiapaikkaa hakeva Kaakkois-Suomen aluemestari Mikko Gunnar, BJJ Kouvola.

Liekkö tästä kirjoituksesta sisuuntuneena tatamille astelee Suomi BJJ:n voittamaton laji legenda Porvoosta – Greger Forsell. Greger ottaa ennakkosuosikin viitan itselleen, mutta sarja tulee olemaan äärimmäisen tiukka ja voittajaksi kruunataan ottelija, jolla voimat riittävät loppuun asti.

Tätä kappaletta sponsoroi SaminHieronta

Men Brown/Black Belts -82,3 kg

Martin Aedma, Function X Jiu Jitsu  hoitaa sarjan näytöstyyliin. Tai sitten ei viime hetkellä painon pudotus päätöksen tehnyt Jaakko Vilander tulee antamaan tiukan vastuksen mikäli kisa viikon dietti onnistuu.. Myös ilmoittautumisen viime hetkeen jättänyt Lahden legenda Raimo Posti  laittaa Martinille tiukasti kampoihin.

Men Brown/Black Belts -88,3 kg

Oulun järkäle Tuomas Ylinampa vyöryy sarjan voittoon, vaikkakin Jaakko Hulkkonen tulee antamaan kovan vastuksen.

Men Brown/Black Belts -94,3 kg

Todella tasainen sarja. Nostetaan nyt suosikiksi BJJFledan manageroima Jussi Wacklin, MMA Vantaa. Aleksi Ruuskasen, MMA Vantaa tulo sarjaan käänsi asetelman toiseksi ja nuori mestari ottaa jälleen yhden tittelin kaappii, ellei Jussin pakista löydy yllätystä nopeaa lopetukseen.

Men Brown/Black Belts +94,3 kg

Isojen poikien yhdistetty sarja, missä Barreto Helsingin Henri Lindroos ottaa mestaruuden ja lähtee Mundialeihin hakemaan menestystä.

(artikkelia päivitetty lopullisten ilmoittautumisten jälkeen)

Mihin BJJ on menossa lajina Suomessa?

BJJ:stä tuli kerta heitolla tunnettu maailmalla, kun Royce Gracie voitti UFC 1 turnauksen käyttämällä vain BJJ tekniikoitan, lähes täsmälleen 25 vuotta sitten 12.11.1993. Suomessa lajia harjoitteli vain muutama kummallinen pyllylleen istuskelija 2000-luvun alkupuolella ja kovat jätkät veti Karatee tai jotain muuta kovaa Full Contact juttua.

Nyt BJJ on 2010-luvulla kivunnut aivan marginaalilajien kärkeen harrastajamäärissä ja erityisesti tiivis lajiyhteisö kasvaa kohisemalla. Suomessa arvokilpailuihin osallistuu yli 300 ottelijaa ja sisarlaji ADCC veti Espoon jäähallin MM-kilpailuissa täyteen! Maailmalla esimerkiksi EM-kilpailuihin osallistuu Lissabonissa tuhansia ottelijoita.

Omana huolenani on ollut kuitenkin se, että tuleeko lajista sisäsiittoinen kuten on monelle muulle kamppailulajille käynyt. UFC-konseptin menestys on pitkälti rakennettu sen päälle, että siellä ottelevat parhaat. Ja varsinkin vanhoina hyvinä aikoina UFC kokosi kaikista kamppailulajien harrastajista parhaat ottelemaan yhteisillä säännöillä. Voisiko BJJ tehdä tämän saman? Miksi esimerkiksi Judo ja BJJ kilpailut ovat erikseen. Miksi kaikki pitävät turnausmuotoista kisa viikonloppua katsojien kannalta tylsänä ja silti siitä pidetään tiukasti kiinni?

Tuli kommentoitua Janne Maunosen(SBJJL hallitus, #BJJSUOMI) Facebook päivitystä kisojen sijainnista hieman kriittisesti niin tässä vielä hieman omia ajatuksia avattuna. Tarkoitus ei ole olla negatiivinen vaan omalla pienellä murusella kehittää rakasta lajia eteenpäin ja tehdä siitä suosittu myös isomman yleisön silmissä. Loppujan lopuksi laji joko kehittyy tai jää polkemaan paikoilleen.

BJJ ja yleisö

Mielestäni arvokilpailuiden vieminen kauas PKS alueelta ei ole perusteltua lajiyhteisön kasvamiseen vedoten. Liiton pitäisi panostaa enemmän siihen että paikan päälle saataisiin Suomen kovimmat ottelijat ja tapahtuma markkinoitaisiin siten, että myös tiiviin lajiyhteisön ulkopuolelta saataisiin katsojia paikalle. Kylmä fakta vaan on jo se, että Jyväskylässä edes jääkiekko ei vedä hallille kuin keskimäärin 3572 katsojaa, mikä nyt on ammattilaisseuralle aivan säälittävä määrä. Finaalithat sitten toki vetävät hallit täyteen jääkiekossa  mutta eikös näin pitäisi olla myös BJJ:n vuoden tärkeimmissä kilpailuissa?

Nyky muotoinen turnaus systeemi on tylsä, ja aivan mahdoton seurattava katsojalle. Mutta kuka sanoo että asian pitää olla näin? Lisää katsojia, paremmat palkinnot, enkä usko että ottelijatkaan panevat hanttiin, jos katsomossa olisi edes oma isoäiti jännittämässä.

Paljon keskusteltiin Facebookissa myös kilpailuiden vähäisyydestä. Tämäkin on erittäin hyvä pointti ja kehotankin kaikkia omalla osallaan miettimään miten voisi kisata enemmän. Loppujan lopuksi juuri kilpaileminen kehittää kamppailijaa ja lajia kaikkein eniten eteenpäin. Lisää kilpailuita ja karsintoja vaan ympäri vuotta ja itse arvokisat saavat sitten arvokisojen merkityksen.

BJJ Vyöjärjestelmä

BJJ:n vyöjärjestelmä on toinen asia, mikä lisää sisäsiittoisuutta. Nyt Elite-sarjassa kilpailevia on vain kourallinen ja tätä kirjoittaessa yhtä paino sarjaa lukuunottamatta Suomen mestaruus mitalin saavat kaikki ilmoittautumismaksun maksaneet. (Niin tai toki puntarista pitää selvitä.)

Aloitteleville ja harrastaja ottelijoille vyöjärjestelmä on toimiva ja takaa tasaväkisiä otteluita. Mutta erityisesti aktiivisia nuoria lupauksia kohtaan järjestelmä on todella syvältä. Nuorten pitäisi päästä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kilpailemaan maan huippuja vastaan. Vain näin voidaan ponnistaa kansainväliselle huipulle. Ja ilman kansainvälistä menestystä BJJ ei tule lajina Suomessa kehittymään.

Mielestäni vyöjärjestelmää olisikin hyvä tarkastella 2000-luvulle ja nopeammin antaa kilpailuoikeus ykkössarjassa, kilpailijoille ketkä haluavat oikeasti olla kilpaurheilijoita. Kilpailuoikeus olisi myös hyvä laajentaa muihin lajeihin. Judon mustat vyöt varmasti osaavat taputtaa(eli luovuttaa ottelun lopetusotteeseen) ajoissa. Ja lajien välinen terve kilpailu vain kasvattaa kamppailulajien mielenkiintoa kokonaisuutena suuren yleisön silmissä!

Facebook Comments