Chilin kasvattaminen on helppoa! Vai onkohan sittenkään.

Kyselin Facebookissa hieman apuja Facepookissa Chilifoorumi.fi ryhmässä ja siitähän se sitten homma lähti niin sanotusti lapasesta.

Alkuperäinen ajatus siis oli kasvatella pikkainen viherkasvi tähän kellarissa sijaitsevaan työhuoneeseen piristämään harmaita päiviä. Sitten tuumasin, että olisi kiva, jos kasvista olisi jotain hyötyä. Ja koska en ainakaan vielä keskustele viherkasvien kanssa chilit tulivat mieleen. Kuivalihaa tulee tehtyä paljon vaellushommiin ja toki ihan vaan makusteluun. Yksi suosituimmista mauista on ollut BBQNAGA ja tästä ajatuksena oli nyt ainakin Naga Morichia lajikkeena kokeilla.

Chili kasvattaminen ja valaistus

No ensimmäisenä tietysti kasvatuspaikasta tuli paljon valaistuksen suhteen palautetta. Toisessa ääripäässä oli muovikukan hankkiminen, mutta koska tykkään haasteista ohitetaan tämä kommentti hymyllä. Toisessa ääripäässä puhuttiin natriumkaasupurkausvaloista, myös tämän joudun ohittamaan, koska en nyt tässä vaiheessa vielä jaksa vaimolle selittää miten taas yksi harrastus on laukalla.. Noita raksaledejä on varastossa muutama ja tämän vinkin otin ilolla vastaan. Olin kuvitellut, että hommaan tarvitsee kukkavalon, mutta ilmeisesti valon määrä eli lumenet ratkaisevat..

Chili kasvatus ja lannoitus

Toinen aihe mikä paljon herätti kestustelua oli chilin lannoittaminen.Tässäkin osa veti ihan “biolanilla”, mutta kiinnostuin Veijon “kotikemisti” tuotteesta sen verran, että otetaan tämä “PRO” lisä mukaan projektiin.

Chili lajikkeet

Nagaa tähän suositeltiin niin se myös noiden Jerky projektien takia tuli valituksi. Suomessa kasvatettua Nagaa löytyi Oulunkylän K-Mustasta Pekasta eli kauppareissu suuntautui sinne. En ole tainnu aikaisemmin itse asiassa edes tuorreena maistaa nagaa. No on se tulista, mutta tietyllä tavalla kyllä hedelmäisen aromikasta. Kanakeittoa oli tänään, ai että oli hyvää kun tuunasi oman annoksen tuorreella nagalla ja pippurituorejuustolla!

Toinen paljon ääniä saanut lajike oli Starfish Chili. Starfish chiliä kuvaillaan erittäin maukkaaksi ja muista poikkeavaksi chiliksi. No kiinnostus heräsi ja laitoin siemenet tilaukseen.

Chilin idättäminen

Löytyi pari pirtsakkaa kahvikuppia idättämiseen niin aattelin niissä antaa kasvaa ainakin johonkin asti. Mieluummin noita tossa työpöydällä katselee kuin jotain kivivillan palasta, tai vesilätäkköä. Jos nyt useampi selviää tästä hengissä niin laitetaan Jouluna eteenpäin. Eiköhän näille löydy kysyntää?

29.11.2020 Nagat laitettu itämään.

No niin siitä se sitten lähti. Eilen istutin ja jo tänään tätä kuvaillessa huomasin pinnan olevan melko kuiva. Hmm pitäiskö sittenkin tilata se ehdotettu automaaginen kastelujärjestelmä..

7.12.2020 eka viikko.

Tänään kerkesin sotkemaan Veijon mikstuurat ja kastelin kupit uudella liuoksella. Liuokseen oli tarkat ohjeet ja neljästä pussukasta idätys vaiheeseen laitoin ohjeen mukaan kolmea. Kovasti koitin taimia tiirailla, mutta ei kyllä viikossa vielä ole kasvua havaittavissa..

9.12.2020

Sattuumaa vai hurjan hyvät lannoitteet? Kaksi päivää ensimmäisen lannoituksen jälkeen alkoi jo itua puskemaan! Ja kastellahan nuo piti heti kuvaamisen jälkeen. Mitäs muuta nyt tarttee tehdä?

chilin idätys
Facebook Comments