Ihmiset saavat liian vähän rasvaa

Nykypäivänä kaikki on rasvatonta. Miksi sitten suomalaiset lihovat ja erilaiset tulehdukselliset suolistotaudit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti?

rasva öljy rasvaton

Ihminen tarvitsee hyvälaatuista rasvaa!

Nykypäivänä kaikki on rasvatonta. Miksi sitten suomalaiset lihovat ja erilaiset tulehdukselliset suolistotaudit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti? Kuten aikaisemmin artikkelissani kirjoitin ihminen voi hyvin, kun muistetaan tietyt perusasiat.

Mutta entäpä sitten rasva. No rasvaahan on perinteisesti pidetty lihottavana ravintoaineena, mutta onko näin? No ei ole rasva ei lihota sen enempää kuin mikään muukaan ravintoaine. Ihminen jopa tarvitsee kohtuullisen määrän rasvaa pysyäkseen hengissä. Monelle rasva ja vaikkapa pekoni taitaa olla yhdyssana, mutta tiesitkö että rasvaa on paljon vaikkapa pähkinöissä ja osa rasvoista on jopa hyvälaatuisia.

Hyvälaatuiset rasvat

Välimerellistä ruokavaliota hehkutetaan monissa keskusteluissa ja menemättä siihen tässä sen tarkemmin oliiviöljy nousee aina esille. Oliiviöljy  on kiistatta yksi rasvoista tai siis öljyistä, minkä käyttöä varmasti omassa ruokavaliossa kannattaa suosia. Monissa lähteissä on vertailtu oliiviöljyä ja rypsiöljyä. Ja jostain syystä oliiviöljyä on pidetty terveellisempänä ja rypsiöljyä jopa haitallisena. Itse kun olen asiaan perehtynyt olen tullut siihen johtopäätökseen, että molemmat kylmäpuristetut öljyt ovat hyväksi terveydelle ja jos öljyn polttaa ruuanlaitossa niin eihän se nyt enää edes maistu hyvälle, niin kannattaako sitä silloin suuhun edes tunkea.

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab(IS 2017) kumoaa huhut ainakin rypsiöljyn haitallisuudesta. Hänen mielestään rypsiöljy osana terveellistä ruokavaliota voi jopa hillitä tulehduksellisia suolistosairauksia. Rypsiöljyssä linolihapon suhde alfalinoleenihappoon on kahden suhde yhteen, kun se oliiviöljyssä on 21 suhde yhteen. Jos linolihapon osuus ruokavaliosta halutaan pitää kohtuullisena, rypsiöljy ja rypsiöljypohjaiset kasvirasvalevitteet ovat nimenomaan tärkeitä, Schwab sanoo. Rypsiöljyn hyviä puolia ovat Schwabin mukaan myös nämä: rypsiöljy sisältää enemmän suotuisaa pehmeää rasvaa kuin oliiviöljy, sitä löytyy sekä mietona että aromikkaampana, ja se on edullista sekä kotimaista.

Mitä enemmän näistä hyvistä öljyistä lukee sitä haastavammaksi niiden vertailu menee. Tämä artikkeli poiki yhden ihmiskokeen lisää

zinzino kalaöljy
Facebook Comments