Mikä on “kova treeni”?

Tämän sykkeen mittaus kilpailuun tähtäävissä kamppailulajeissa artikkelisarjan yhtenä päämääränä on selvittää mikä on kova harjoitus joten sitten asiaan. Mikä on kova treeni?

Kova treeni on harjoitus, missä oikeasti haastetaan oma kroppa kehittymään. Tarkoitus ei ole kuitenkaan vetää kroppaa tukkoon tai rikki.

Kova treeni on suuniteltava hyvin ja jaksotettava siten että kroppa on palautunut ja ehtii palautua seuraavaan harjoitukseen.

Kamppailulajien ja kestävyyslajien kovalla treenillä on kuitenkin isoja eroja sillä kamppailulajin kovan treenin aikana pitäisi myös pään toimia ja pystyä suorittamaan paljon enemmän koordinaatiota vaativia asioita kuin vaikka maraton juoksussa. Pitäisikö sitten kovista treeneista kokonaan irroittaa kamppailullinen osuus ja polkea maksimit vaikka crostreinerissä? Mielestäni ei – ottelemaan oppii vain ottelemalla.

Aloitin ihmiskokeen palauttavalla harjoituksella, joten akut oli ladattu niin kellossa kuin miehessä viikon kovinta harjoitusta varten.

Tällä kertaa viikon kovimmaksi treeniksi valikoitui ~1,5h sparrit Jannen(nimi muutettu) kanssa. Janne on itseäni pykälän jos toisenkin kovempi ottelija. Mielestäni kuitenkin, kun kamppailulajeissa haluaa kehittyä on sparri tavalla tai toisella tehtävä haastavaksi ja “turpaan saamalla” kyllä kehittyy muukin kuin vain itsetunto.

Olen hieman karsastanut sykevyön käyttöä BJJ treeneissä. Erityisesti tällä kertaa ajatus kauhistutti, kun tiedossa oli jonkin verran polvea rinnanpäällä. Mutta ei tuota vyötä oikeastaan sitten sparrin aikana huomannutkaan, liekkö säädöt sattuneet kohdilleen.

Treeni data

kova treeni

Mitä data paljastaa?

SuuntoSpartan kellon asetuksiin maksimisykkeeksi olin asettanut 181 ja leposykkeeksi 60.(nämä siis ilmeisesti iän mukaan tulleet automaattiarvot) Pituutta asetuksissa 178 ja paino 85.

Keskimääräinen syke oli 116 eli jos vaikka kestävyysharjoitteluun vertaa niin harjoitushan ei todellakaan täytä mitään kovan harjoituksen tunnusmerkkejä.

Palautusmisaika tämä oli mielenkiintoinen lukema, mitä oikeastaan kellosta kaipasinkin. 16h eli hyvin ehtii palautua kovastakin harjoituksesta seuraavaksi illaksi. Vai ehtiikö? No datan kasvaessa kello osannee suhteuttaa tämän kokonaisrasitukseen. Vai mitä tuo 16h palautumista on? Lasketaanko palautumiseksi uni, sohvalla makoilu, toimistotyö, puiden kaato, vai mitä on palautuminen?

PTE eli peak training effect 3,3 tämä luku on Suunnon kehittämä luku mikä kuvaa harjoituksen vaikutusta. Luku suhteutetaan harjoittelijan kuntotasoon eli tässä vaiheessa, kun kellossa on yksi palauttava harjoitus pohjilla tähän ei kannata jämähtää. Luvun arvot ovat seuraavat 1 = Vähäinen, 2-3 = Ylläpitävä, 3-4 = Kehittävä, 4-5 = Erittäin kehittävä ja 5 = Mahtava. 3,3 siis tarkoittaisi että harjoitus on ollut kehittävä, mutta ei kovinkaan mahtava!?

VO2 on arvio maksimaalisesta hapenottokyvystä. 42ml/kg/min tarkoittaa, että Iivo Niskasta ei kannata lähteä haastamaan mutta kympin lenkki pitäisi mennä alle tuntiin juosten. (Terveyskirjasto, lisää arvoja) Tätä varmaan hieman vääristää se, että sinällään yksikään suoritus ei päättynyt täydelliseen “hapotukseen”, mitä taas haetaan esimerkiksi kuntopyörätestissä.

Treenin kulku:

0-15min kevyttä niskojen pyörittelyä

15-27min aivan alussa taisi tulla yksi paha virhe mihin jouduin täppäämään(luovuttamaan).

38-50min taisi olla lopussa pitkään Jannella kuristus kiinni, mitä en edes väkisin yrittänyt irroittaa ja sitten viimeinen piikki tuli siitä, kun ote vaihtui viimeiseksi niitiksi.

55-125min hieman pidempi erä, mitä tauotti ilmeisen tasaisella rytmillä lopetukset. Lopetusten välissä vain läpsyt ja paini jatkui ilman erillisiä “lepotaukoja”.

130-135min viimeinen erä.

No oliko onnistunut “KOVA” treeni

Tuloksia on aika vaikea tulkita suuntaan tai toiseen tästä. Treeni tuntui kyllä “kovalta”, mutta harjoittelun kovuus riippuu aina siitä mihin vertaa. Kaksi ajatusta tuli kyllä mieleen.

Peruskuntoa pitäisi parantaa! Ensimmäisten erien suhteellisen pitkien taukojenkin jälkeen syke jää melko korkealle. Varsinkin ennen viimeistä sparria leposyke on tasolla millä pitäisi pystyä tuottamaan perus pysty nojailua. Erityisesti turnauksissa mistä tämän lajin arvokkaimmat mitalit haetaan tämä on oleellista. Otteluita voi tulla 10-20min palautuksella ja jos sykkeet eivät enää palaudu turnauksen tärkeimpien otteluiden koittaessa voi ottelu ratketa pelkkään kuntopohjaan.

Täytyy ensi kerralla ottaa kulmamies mukaan painelemaan “kierros” aikoja lopetusten kohdalle. Nyt jäi kiinnostamaan, mitä kehossa tapahtuu, sillä hetkellä kun joutuu taputtamaan vastustajalle(luovuttamaan). Nyt tuntui että taputus hetkellä kierrokset olivat jo laskeneet. Ja jos tämä hypoteesi osoittautuu oikeaksi niin hieman on tuossa kierrosten jakamisessa vielä harjoiteltavaa.

Lukujen tulkinnassa on paljon parantamisen varaa mutta kyllä tämä tulee omaa ottelutaktiikkaa viemään eteenpäin ja varmasti tehoja jatkossa alkaa löytymään enemmän oikeissa paikoissa.

Facebook Comments