Pasta on paskaa!

Pastaa pidetään hyvänä ravintolähteenä erityisesti kestävyysurheilijoille. Miksi sitten moni suomalainen voi huonosti vaikka liikkuu päivittäin ja syö "terveellisesti" urheilijoiden suosiossa olevaa pastaa?

vehnä pasta on pahasta

Jalkapallo aikoinani käytiin yhdessä joukkueen kanssa syömässä ja tankkaamassa ennen tärkeitä otteluita. Maha oli jostain syystä aina näiden jälkeen kuralla ja tuntui, että heikotti. No pistin sen ottelujännityksen piikkiin.. Arvaatteko muuten, mitä oli ruuaksi – jep pastaa, koska sitä ne urheilijat syö..

No yhdellä peli matkalla oltiin Italiassa ja yövyttiin paikallisessa koulussa. Oliko pastaa – no oli, mutta se oli pieni osa kokonaisuutta. Lisukkeina oli myös perunaa maissia jne. Lisäksi oli AINA koko lihaa, kanaa tai kalaa. Ja tietysti hyvä salaatit. Jep ja tämä oli aivan tavallinen koulu.

Vehnän haitat.

Lihottaako vehnää sisältävä pasta?

Painosarja urheilijana tuli jo kauan sitten huomattua, että kun jätti vehnän hetkeksi aikaa pois ruokavaliosta puntarista pääsi läpi paljon helpommin. Myös olo tuntui vahvalta, kun muuten söin täysin normaalisti.

Amerikkalainen sydänkirurgi William Davis on myös nostanut vehnän yhdeksi tärkeimmistä syistä länsimaisten ihmisten lihomiseen kirjassaan Eroon Vehnästä, Atena, 2015.

No mutta kun kaikki maratoonarit on niin hyvässä kunnossa ja syövät pastaa? Maratooni on niin äärimmäinen suoritus normaalille kuntoilijalle, että siihen tankkaaminen nopeilla hiilihydraateilla saattaa olla jopa perusteltua.

Mutta en ymmärrä, miksi edes maratoonareiden pitää vetää pastaa. (kaikki suomenkieliset google haut, kun hakee “kuinka tankata maratonille”) Tutkimuksen mukaan kenialaisten huippu maratoonareiden ruokavalio on kyllä korkea hiilihydraattinen, mutta suurin osa hiilihydraateista tulee puhtaasta sokerista ja maissista, mistä valmistetaan Ugalia (paikallinen “pasta”). Ruokavalio sisältää paljon kasviksia ja noin 14% eläinkunnan proteiineja. Ja se onko kenialainen maratoonari nyt se terveys ihanne ja onnellisen elämän tiivistymä on jo toinen tarina..

Onko vehnä jopa epäterveellisestä?

Olen nyt useamman vuoden ollut “vehnättömällä”-dieetillä. Astman oireet ovat käytännössä hävinneet kokonaan ja vatsa toimii kuten pitää. Olen käynyt myös keliakia-kokeissa, mutta niissä tulokset olivat negatiiviset. Minun kohdallani siis voidaan ainakin sanoa, että vehnä ei ainakaan edistä terveyttä.

Vatsaelinsairauksia hoitavan professori Peter Whorwellin (mtvuutiset.fi 2015), mukaan  ruoansulatustamme ei ole rakennettu kestämään niin suurta määrää vehnää, koska keho ei pilko, sen gluteiinia tarpeeksi hyvin.

Samoilla jäljillä on myös suomalainen kohu lääkäri Antti Heikkilä. Heikkilän mukaan ruokavaliolla voidaan hoitaa sairauksia ja ylläpitää terveyttä. Ruoan laatu on ruokavaliossa keskeisin tekijä. Ja tähän ruokavalioon ei vehnä kuulu. Ruokavalio on osoittautunut monessa tapauksessa paremmaksi ratkaisuksi kuin lääkkeet, jotka vain hoitavat oireita. (Otteita Heikkilän blogista)

Mitä sitten pitäisi syödä?

Kaikissa ruoissamme on vehnää? No niin tuppaa olemaan ja se on yksi syy, miksi tämän artikkelin kirjoitin. Kiitos jos jaat ja kommentoit niin ehkä yhdessä hieman saamme parannettua lastemme ruokavalioita kouluissa ja ainakin voimme itse vähän paremmin.

Ja ei vehnä mikään myrkky ole, kyllä itsekkin tulee syötyä välillä se pizza jos tarjolla ei ole vaikka ruis versiota. Niin ja ne räiskäleet mökillä – no ei mennä siihen 😉

Tonnikalapiirakka

Netissä pyöri helppo ja herkullinen tonnikalapiirakka resepti. Koska vehnää välttelen päätin kokeilla miten toi kaurajauhopohja skulaa tässä. Ohuemmin levitettynä tällä kaurapohjalla tulee...

Puistolalainen Perunasalaatti

Pyydettiin kahta helppoa reseptiä. No tässä ensimmäinen. Puistolalainen Perunasalaatti Kasa perunoitaOliiviöljyäRuohosipuliaTuorreita valkosipulin versoja.Myrttisen suolakurkkuja
munamuki

Munamuki

Ainekset: 3kpl Laitilan Kananmunia 0,5 dl Gluteenittomia kaurajauhoja 1rkl Oliiviöljyä 1tl Ruokasoodaa 3rkl Pizza juustoa Lehtikaalia, valkosipulia ja makkaraa täytteeksi(omien mieltymysten mukaan tai kaapin "jämät") Mausteiksi suolaa ja chiliä Pinnalle paprikajauhetta ja...
valkuaistuorepuuro

Valkuaistuorepuuro

zinzino kalaöljy

Kalaöljyä vai pekonia?

Facebook Comments